Imponerende Dannevirke

Tidligere har jeg forbundet Dannevirke med DF, grovvalsede havregryn og sol over grønt græs.

Men efter besøget i går ved Dannevirke-museet ændrede jeg holdning. Nu er Dannevirke for mig en historie om bristede illusioner, frygt for fremmede og foretagsomhed.

Det er et imponerende bygningsværk, som er opført gennem flere århundreder med flere historier. Den oprindelige træmur, stenmure og for eksempel Valdemarsmuren, som er opført af 6,5 mio brændte teglsten af materiale fra Djursland. Den er et af de sidste forsøg på at føre Dannevirke up to date, men Valdemar den Store måtte indse at han havde et solidt forsvarsværk uden eget land omkring.

Nå, men: besøg Dannevirke. Her er spændende. Både historisk, men også biologisk, for jer er mange sjældne planter bevaret imellem de gamle mure.

Turen tilbage til Danmark gennem Tyskland bød også på nogle oplevelser.

Blandt andet lærte vi, at man ikke skal købe færgebillet ved indkørslen til færgen i Rødbyhavn. Det kostede 839 kroner. Hvis vi havde købt en Smile indkøbsbillet på nettet, kunne vi have nøjedes med 345 kroner og så bare ladet være med at benytte retur-billetten.

Vi satte gps-en til ved Dannevirke mod Jejsing, hvor vi skulle overnatte hos nogle venner. Og den førte os på en sjov tur langs grænsen og over den mest spooky og øde grænseovergang jeg længe har set. Lydersholm grænseovergang med vildsvinejegn og masser af elektronik, men totalt tømt for mennesker og vildsvin.